Satın Alma Rehberi

Aklınıza takılan tüm soruları yanıtlayalım.

Kuzey Kıbrıs’taki yasal sistem İngiltere’dekiyle aynı olduğu için, Kuzey Kıbrıs’ta mülk alma işlemleri de oldukça basittir. Tüm yasal belgeler İngilizce’dir ve Kuzey Kıbrıs’ta İngilizce ve Türkçe’yi konuşabilen çok sayıda kabul görmüş avukat vardır. Alıcı, alacağı mülke karar verdiğinde, satın alma süreci çok kısa bir zaman içerisinde tamamlanmaktadır.

Bu noktada bir avukat tutmak gereklidir. Avukat, mülk alımından tapunun adınıza transferine kadar olan süreçte size vergilerle alakalı tüm belgeler ve başvurular hakkında bilgi vermekle sorumludur. Bununla birlikte, avukatınız sizin yabancılar için olan mülk satın alma izninizle ilgili tüm işlemleri gerekli hükümet dairelerine başvurarak başlatmalı ve sonuçlanana kadar takip etmelidir. Kuzey Kıbrıs’taki avukatlarla e-mail, faks ya da telefonla iletişim kurabilirsiniz. Böylece, mülk alımı süresince sürekli bir irtibat sağlamış olursunuz. Bunun da ötesinde, eğer avukatınıza sizi temsil etme yetkisi verirseniz, siz yurt dışındayken de mülk alımı gerçekleştirilebilir.

  • TAŞINMAZ MALINIZI SEÇİN VE AYIRTIN

    Şirketimizden satış temsilcimiz size ihtiyaçlarınız doğrultusunda mevcut olan projelerimizi görmeniz için yardımcı olacaktır. Satın almayı düşündüğünüz mülkte karar kıldığınız zaman, depozito yatırdığınızdan emin olun ki bu mülk hem satıştan çekilsin hem de size ayrılmış olsun. Eğer yurt dışındaysanız ve oradan mülk ayırmak istiyorsanız para transferi yapmak zorundasınız. Yabancı çeklerin bize ulaşabilmesi için birkaç haftalık sürece ihtiyaç vardır. Eğer Kuzey Kıbrıs’taysanız kredi kartı ya da nakit olarak ödeme yapabilirsiniz. Mülk ayırtmayla, satış kontratı hazırlanıp kabul edilene ve imzalana kadar olan süreçte mülkünüzü emniyete almış oluyorsunuz. Bir sonraki adıma geçmeden önce fiyat ve diğer ihtiyaç duyacağınız ekstralarla ilgili bir mutabakata vardığınıza emin olunuz.

  • FİYAT PAZARLIĞI VE SATIN ALMA ŞARTLARI

    Bu aşamada fiyatla alakalı görüşmeler başlar. Bununla birlikte, alıcının ihtiyaçları ve becerileri doğrultusunda satın alma koşulları ve planları oluşturulur. Ödeme planları satın alınan mülke göre değişebilmektedir. Örneğin, taşınmaya hazır olması için bitiş malzemelerine gerek duyulan bir mülk için %60 + vergiler (KDV, damga pulu, trafo ücreti) kontrat imzalanırken ödenmelidir. Bunun yanında hala hazırda inşaat halinde olan mülkler için bu miktar %30’a kadar düşmektedir. Tüm bunlara ek olarak, değişik ödeme koşullarının olduğu, faizli ya da faizsiz borçlanma olanakları da Ozan Emlak tarafından sunulmaktadır.

  • SATIN ALMA SÖZLEŞMESİNİ İMZALAMA

    Mülkler için yapılan Satış ve Satın Alma sözleşmelerinin kayıt süreçleri avukat tarafından yapılmaktadır. Bu yüzden Kuzey Kıbrıs’ta çalışan bir avukat tutmak gereklidir. Avukatın rolü size fikir vermek, gerektiğinde sizin de onayınızla inşaat şirketine ödeme çıkartmak, Kuzey Kıbrıs’ta mülk alabilmeniz için gerekli izni çıkartmak, devlet dairelerine başvuru yapmak, temsil yetkisiyle sizin yerinize işlemlerde bulunmak, tapu dahil olmak üzere tüm devlet belgelerini onaylamak ve sizinle satıcı arasında uygun bir Satış Anlaşması yapıldığından emin olmaktır. Satış koşulları, mülkün özellikleri, mülkün detayları, mülkün site planı, Kuzey Kıbrıs topraklarının devlet planı, kat planları, ödeme koşulları, zaman ölçeği, satıcı, alıcı ve diğer herhangi ekstra gereklilikleri içeren satış sözleşmeniz avukatınız tarafından hazırlanır. Daha sonra bu hazırlanmış sözleşme satıcı ve alıcı tarafından imzalanmaktadır.

  • SATIN ALMA İZNİ VE ÜCRETLER

    Kuzey Kıbrıs’taki Bakanlar Kurulu’ndan alınacak satın alma iznine avukatınız tarafından başvurulur. Bunun tamamlanması 12 ile 18 ay arasında bir zaman alır. Bu izin verilir verilmez alıcı, adını Kuzey Kıbrıs’taki mülkün yasal sahibi olarak tapu dairesine kaydettirmeye hak kazanır. Yine, eğer alıcı burada bulunamıyorsa avukatı onun yerine, kendine vermiş olduğu temsil yetkisi ile bu formalitelerle müşterisinin yerine ilgilenebilir. Avukat, izin çıktıktan sonra alıcıya haber verir ve alıcının satın almış olduğu mülke değer biçilmesi için gerekli tapu kayıt forumlarını doldurur. Ancak bu noktadan sonra vergiler ödenmeye başlanabilir. Vergiler Tapu Dairesi’nin değerlendirmesine göre hesaplanmaktadır (genellikle para transferinin yapıldığı gündeki mülkün fiyatı üzerinden) ve aşağıdaki oranlardadır:

    • Tapu Kayıt Transfer Ücreti %6 ( fakat her alıcı bir defaya mahsus olmak üzere bu ücreti %6’dan %3’e indirebilir. Kayıt yapılırken bu opsiyonu kullanmak isteyip istemediğiniz size sorulacaktır)
    • %5 KDV
    • %0.5 olan damga pulu ücreti, kontratı imzaladıktan sonra, kontrat değeri üzerinden ödenmelidir.
    • Siteden siteye farklılıklar gösteren, mülk altyapısı ile ilgili ödemeler yapılmalıdır.
    • Satış süreci, yukarıda belirtilen tüm vergiler ödendikten ve mülk tapusunun adınıza kayıt işlemi yapıldıktan sonra sonlanmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Evet. Kuzey Kıbrıs’ta, ikamet durumu halinde vize gereklidir. Büyük Britanya ve diğer başlıca Avrupa ülkeleri vatandaşları, giriş esnasında otomatik olarak 3 aylık vize alırlar. İkamet iznine başvurulduğu takdirde ( sürekli olarak buraya yerleşeceğinizi ima ederek ), bu sürenin uzatılması mümkündür. Vize süreci uzun ve yorucu olacağından birçok kişi avukat tutmaktadır.

Avukatlar genel olarak satın alma kontratı için 1000 GBP – 1300 GBP ve izin için de 300 GBP almaktadırlar. Bu ücret, Kuzey Kıbrıs’ta yaşamak için gerekli tüm başvuruları içermektedir. Avukatlar, ayrıca yapılan işlemlerin geçerliliği ve yasallığıyla alakalı da yardımcı olmaktadırlar.

Daha önce de belirtildiği gibi, yerli bir avukatın tutulması gerekli değil ama büyük ölçüde tavsiye edilmektedir. Ücret dahilinde avukat, kişisel olarak yerel hükümet kurumlarındaki işlemleri takip etmektedir. Bunun da ötesinde avukat, siz ve şirket arasında yapılan Satış Kontratı’nı da kontrol eder ve böylelikle bu kontratın yasal ve geçerli olmasını sağlar. Ev sahibi olmak için izne gereksinim vardır.

Muhakkak ki, kişinin en son isteyeceği şey beklenmedik ödemelerle karşılaşmaktır. Aşağıda, uygulanan vergiler, fiyatlar ve ücretleri içeren bir liste oluşturduk:

  • Kuzey Kıbrıs’ta satın alınan her taşınmaz mal için %5 KDV ve tapu masrafı ücreti için %6 ödeme yapılması gerekmektedir. Tapu için ödeme; tapu, adınıza kayıt olduğu zaman Tapu Dairesi’ne ve anahtar tesliminden birkaç ay sonra da yapılabilmektedir. Bu yüzdeliklerin, satış fiyatından değil de, devletin taşınmaz mala verdiği değer karşılığından olduğu bilinmelidir. Ve bu değer de genelde gerçek satış fiyatının kayda değer bir şekilde altındadır.
  • Ayrıca satıcının ödemesi gereken küçük bir kontrat pulu ücreti de vardır. Bu %0.5’lik ücret satın alma kontratı imzalanırken ödenmelidir.
  • Projeye göre değişebilen, su ve elektrik bağlama ücretleri.
  • NOT: Vergi yetkilileri, bir defaya mahsus olmak üzere yatırımcılara, tapu ücretini %3’e kadar indirebilmeleri için fırsat sunmaktadırlar.

Ozan Emlak’da, yurt dışındakiler de dahil olmak üzere, tüm müşterilerimizin ihtiyaçlarını kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Eğer taşınmaz mal almakla ilgileniyorsanız ve anında yolculuk yapamayacak durumdaysanız, size seve seve yardımcı oluruz. Hemen bir bilgi formu doldurun ve takım arkadaşlarımızdan birisi sizinle iletişim kurup, süreci adım adım size açıklasın.

Eğer Kuzey Kıbrıs’ta kayıtlı yerel bir şirketiniz yoksa , şu an için kişisel olarak tek bir taşınmaz mala sahip olmanıza izin verilir. Eğer Kuzey Kıbrıs’ta, %51 hisse hakkı Kıbrıslı Türkler’e ait kayıtlı, yerli bir şirketiniz yoksa, yabancılar için Taşınmaz Mal Satın Alma Hukuku ve diğer ilgili yönetmeliklere göre, Kanun Numarası: 109, yabancıların satın alma hakkı bir dönümle sınırlandırılmıştır ( bir dönüm toprak 1600 yarda kare, 1,338 metre kare ya da1,4400 ayak kare, 0.336 akr).

Kuzey Kıbrıs’ta mal alımıyla uğraşırken sıklıkla duyduğunuz kelime, muhtemelen koçandır. Koçan,tapu demektir ve Kıbrıs Türk hukuk sisteminde değişik türlerde koçanlar vardır:

  • 1974 öncesi İngiliz ya da Kıbrıslı Rum sahipli
  • 1974 öncesi Kıbrıslı Türk sahipli
  • 1974 sonrası Kıbrıslı Türk Malı (KKTC Tapusu olarak da geçer): Bu mallar, Kıbrıslı Türkler’e, Güney Kıbrıs’ta bıraktıkları mallara karşılık (toprak/mal değiş tokuşu) ya da (verilmiş toprak/mal), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından verilmiştir. 1983’te yürürlüğe girmiş KKTC Anayasasına göre tüm tapular yenilenmiş ve KKTC tapusu adını almıştır. Bu tapular özgür bir biçimde yabancılara transfer edilebilmektedir. Ünlü Annan Planı da bu mallara uluslararası tanınma vermektedir.
  • Kiralama – KKTC Hükümeti’nin sahip olduğu arsalar, uzun dönem kiralama şartlarıyla 49 yıl ya da daha uzun süreliğine kiralanabilmektedir.

Daha fazla sorunuz mu var?

Uzman ekibimiz aklınıza takılan tüm soruları en kısa süre içerisinde yanıtlayacaktır.