Kuzey Kıbrıs Hakkında

Dünyadaki olağanüstü güzelliklere sahip yerlerden bir tanesi olan Kıbrıs adası, Akdeniz’in kokusu ve gizemiyle bu tabiatın bir parçasıdır.

Akdeniz’in bu cennetine yapacağınız yolculuk, 10.000 yıllık tarihi yerleri, eşsiz kültürel mirası ve farklı muhteşem hazineleriyle sizi yılın her mevsiminde etkisi altına alacaktır.

 

Bu tarihi yolculukta sizi bekleyen bazı büyüleyici yerler arasında Doğu Akdeniz’in gotik yapıları, sanat ve işçilikteki en müthiş örneği olan Bellapais Manastır’ı, Selimiye Camii, Lala Mustafa Paşa Camii, klasik dönemin şehir krallıkları olan Salamis ve Soli, Beşparmak Dağları’nda bulunan Buffavento, Kantara ve St. Hilarion Kalesi, dünya miras alanı olarak hatırlanan ortaçağ kenti Mağusa ve Lefkoşa surlariçi bulunmaktadır.

Kuzey Kıbrıs’ta yapacak ve görecek çok şey bulabilirsiniz. Eğer doğal yaşama ilgi duyuyorsanız, eko-turizmi deneyimleyebilir, Kıbrıs’ın orkidelerini, endemik türlerini, engin kumsallarını, koruma altındaki kaplumbağalara ev sahipliği yapan doğal güzellikteki yerleri ve zengin bitki türlerini keşfedebilir, bunun yanı sıra yüz yıllardır değişmeyen köy yaşamını deneyimleyebilirsiniz.

Batıdaki Yeşilırmak Köyü’nden doğudaki Apostolos Andreas Manastırı’na kadar Kuzey Kıbrıs’ta harcadığınız her an size dünyanın gizli cennetinden unutulmaz anlar yaşatacaktır. Kuzey Kıbrıs, Akdeniz’in incisi ününü tamamen hak etmektedir.

Adanın konuksever, güler yüzlü ve arkadaş canlısı insanları sizi her zaman karşılamaya ve ellerinden gelen yardımı yapmaya hazırdırlar.

Adanın doğal güzelliği, hoş iklimi, Kıbrıslı insanların sıcaklığı, samimiliği ve çok çeşitli yiyecekleriyle Kuzey Kıbrıs, bozulmamış bir cennettir. Hemen hemen hiç suç bulunmayan ve İngiltere’nin izlerini taşıyan ada insanları, konukseverliği, kibarlığı ve yaşamdan zevk almayı kendilerine gaye edinmişlerdir. Kuzey Kıbrıs, uzun, sıcak yazları ve kısa, ılıman kışları ile tam bir tipik Doğu Akdeniz iklimine hakimdir. Kuzey kıyı boyunda Girne sıradağlarıyla sınırlı bölge, yaşamak için dünyadaki en güzel bölgelerden biri olarak kabul edilmektedir. Ayrıca bu bölge, Carettalar ve Yeşil kaplumbağalara ev sahipliği yapmaktadır.

Kıbrıs, 9 bin yıldır Kuzey kıyıdaki Neolitik yerleşimlerden, Mısır’a, Persler’e, Roma’lılara, Venedikliler’e Osmanlılar’a ve Birleşik Krallığa kadar uzanan büyük uygarlıkların buluşma noktası olmuştur. Doğu ve batıyı birleştiren stratejik konumu ile zengin ve renkli bir tarih adaya bahşedilmiştir.

ZENGİN TARİH
KIBRIS MUTFAĞI

Geniş yelpazeye sahip olan Kuzey Kıbrıs yemekleri, lezzetli kebaplarından tutun ağız sulandıran meze ve tatlılarına kadar çeşitlilik göstermektedir. Şeftali kebabı – kuzudan yapılan yerel bir kebap çeşidi - , hellim – geleneksel olarak koyun ve keçi sütünden yapılır ve genellikle ızgara olarak servis edilir – ve pilavuna bunlardan birkaçıdır.

Kıbrıs kültürü, adanın zengin halk sanatına yansımaktadır. Seyahatınız sırasında karşılacağınız, bir nesilden diğerine aktarılan asırlık zaanatlarımız arasında çömlekcilik, gümüşçülük ve bakırcılık, selecilik, sestacılık ve Lefkara’nın meşhur dantelleri bulunmaktadır.

KÜLTÜR
DOĞA VE DOĞAL YAŞAM

Kuzey Kıbrıs, eklektik bir doğal yaşama ev sahipliği yapmakta ve büyüleyici türleri yılın herhangi bir zamanında görme şansı sunmaktadır. Ada boyunca uzanan el değmemiş sahilleri ve büyüleyici doğal güzellikleriyle Kuzey Kıbrıs’ın size, doğa ve doğal yaşam adına sunacağı çok fazla şey bulunmaktadır.

Genel Bilgiler

Kuzey Kıbrıs, kurak, uzun yazlar ve yağışlı, kısa kışlar ile tipik bir Akdeniz iklimine sahiptir. Yıllık ortalama sıcaklık 19ºC (66ºF)’ dir. Yaz ortasında sıcaklık 40ºC (105ºF)’nin üzerine çıkarken, deniz sıcaklığı yaklaşık olarak 21ºC (75ºF). olabilmektedir. Kışları ise çok ılıman olup, yıllık yağış ortalaması 500mm’dir.

Kuzey Kıbrıs’ın resmi para birimi 2005’ten itibaren Türk Lirası’dır. Sembol: TL (Türk Lirası). Banknotlar: 200, 100, 50, 20, 10, 5 TL. Kuruşlar: 1 TL, 50, 25, 10 kr (Kuruş).

Euroçekler, gezginlerin çekleri ve yabancı para birimleri genelde bankalar veya döviz büroları tarafından kabul edilmekte veya değiştirilmektedir. Ayrıca otelleri, süpermarketleri vb. ödemede kredi kartlarının çoğunu kullanabilirsiniz.

Kıbrıs’taki Avrupa vatandaşlarının sınır geçişlerindeki kısıtlama 2003 yılı itibari ile ortadan kaldırılmıştır. Avrupa vatandaşları, günün her saatinde sınırdan geçme ve sınırın herhangi bir tarafında istedikleri kadar zaman geçirme özgürlüğüne sahiptirler. Şu an geçiş yapılabilen 7 adet barikat bulunmaktadır. Lefkoşa’daki Ledra Palace ve Lokmacı barikatlarından yaya olarak karşı tarafa geçebilirsiniz. Araba ile geçişler ise, Lefkoşa’daki Metehan (Kermia), Dikelya’daki İngiliz üsleri yanındaki Beyarmudu(Pile)’nda, Mağusa’daki Mağusa-Larnaka yolu üzerindeki Akyar Barikatından, Güzelyurt yakınındaki Bostancı’dan ve Lefke’nin batısındaki Yeşilırmak barikatlarından yapılabilmektedir.

Kuzey Kıbrıs’a gelen ziyaretçiler, geçerli uluslararası ya da İngiliz sürüş ehliyetine sahipse, ilk 12 aylık süreçte araba kullanabilirler. Nispeten ucuz olan araç kiralama, Kuzey Kıbrıs’taki tur operatörleri, oteller ya da araç kiralama şirketleri tarafından yaygın olarak bulunabilir. Trafik, İngiltere’de olduğu gibi soldan akmaktadır. Güney Kıbrıs’ta Larnaka Havaalanına indiğinizde, araba kiralayıp sınırı geçebilirsiniz fakat unutmayın ki sınırda ekstra sigorta için ödeme yapmanız gerekecektir. Ayrıca, bizim araç kiralama servisimizi de kullanmak isteyebilirsiniz.

Güç, 220/240 V AC, 50 Hz olarak sağlanmakta ve fişler ise genellikle İngiliz kare üç-pinli tipindedir.

Ambulans – 112, İtfaye – 199, Polis – 155, Orman Yangını – 177

Ana dil Türkçedir. İngilizce ise yaygın bir şekilde ve ikinci dil olaral kullanılmaktadır.

Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret etmek isteyen İngiltere ve Avrupa Birliği vatandaşları için vizeye ihtiyaç yoktur. Gerekli olan sadece Kuzey Kıbrıs’a yapılacak seyahat sırasında geçerli bir kimlik ya da pasaporta sahip olmaktır. Varışınız sırasında pasaportunuzun damgalanmasını istemiyorsanız, damgalanmak üzere pasaport niteliğindeki kağıdı da talep edebilirsiniz.

Yurtdışından sabit hatları ararken, uluslararası arama kodu olan 00 90 392 ve sonrasında yedi haneli yerel telefon numarası girilmelidir. Mobil numaralarını ararken yalnızca 00 90 kodunu ve mobil numarasındaki ilk sayı olan 0’ı atarak numarayı kodun arkasına yazarak ulaşabilirsiniz. Mobil numaraları genellikle 533, 542 veya 548’dir. Telefon kulübeleri ve telekomünikasyon ofislerinden satın alabileceğiniz telefon kartları da mevcuttur.

Yeni Yıl (1 Ocak), Çocuk ve Gençlik Bayramı (23 Nisan), İşçi Bayramı (1 Mayıs), Gençlik ve Spor Bayramı (19 Mayıs), Barış ve Özgürlük Bayramı( 20 Temmuz), Zafer Bayramı (30 Ağustos), Türkiye Cumhuriyeti Bayramı ( 29 Ekim), Kuzey Kıbrıs Cumhuriyet Bayramı (15 Kasım). Dini bayramların tarihleri her yıl değişmektedir.

Türkiye saatiyle aynı saat kullanılmaktadır. (GMT + 3)

Trafik soldan akmaktadır ve yol işaretleri uluslararasıdır. Azami hız 100km/hr dir. Kuzey Kıbrıs’a giren araçların, vardıklarında sigortalanması gerekmektedir. Emniyet kemerleri her zaman takılı olmalıdır. İçkili araba kullanmak ve araba sürerken telefon kullanmak yasa dışıdır.